God morgon söndag !

(null)

Men god morgon ! Jo det är härligt med vårsolen .... på ett sätt .... men inte när man sitter och dricker morgonkaffe och slänger en blick på köksfönstret . Men Jesus ! Kaffet höll jag på att spotta ut på bordet ! Vårsolen visar oftast att det behövs en rejäl vårstädning ! Tyvärr så ser jag alldeles för skarpt att det behövs städas ! Jag vet inte riktigt vars min ork har tagit vägen ! Det sägs så fint att man ska vila och ta igen sig när man är ledig.... i går så var vi på marknaden och hips vips så var det kväll . Jag hann dock tvätta tre stora maskiner som har hunnit torka tills i dag så jag har nyss burit in en trave med torra rena kläder till sonens rum. I dag blir det lite städning. Jag har känt mig både trött och sliten ett tag och orken finns inte där men jag vet att jag mår bättre när det är lite ordning hemma. Jag fick dock ett smärre utbrott här lite tidigare och upplyste familjen om att vi bor 6 personer här och jag ensam ska inte alltid stå med allt. Så nu tycker tonårssonen att jag alltid är sur..... Judith och Joline  säger att dom har inte tid just nu för dom leker....
Pappan i familjen och äldsta juvelen är inte hemma. Man ser att Jennifer har blivit vuxen , hon hjälper till och tycker om ordning och reda. Rätt som det är ger hon sina småsyskon en kärleksfull avhyvling att dom får åtminstone hjälpa till och plocka efter sig själv. OCH dom brukar lyssna ! Julius är nästan två skallar längre än sin stora syster men han har en jäkla respekt när hon morrar till. Tonårssonen har haft kompis här hela helgen igen och lanat. Jag ska ta ett snack med honom senare att visst är det jätte roligt att ha kompisar som vill umgås men det funkar inte varje helg ! Sitta och lana hela nätterna och sen ska man orka med skolan på måndagen igen. Så jag lär inte hamna på hans gillalista för en stund i alla fall. Men det bryr jag mig inte om för jag tar dom här fajterna för hand skull 😊. Bestämma själv det får dom göra när dom blir myndiga eller flyttar hemifrån - så länge dom bor hemma lyssnar dom på oss. Jaja nu ska häxan surtant hänga tvätt och städa ett köksskåp så man får lite ordning och inte behöver ha rörligt på bänken för att allt inte ryms. Städa bort lite aggressioner blir bra så här en söndag 😉

Lördag 16 mars

Men tjohej 😊 nu är jag här igen ! Vi har marknad här i helgen. Så jag och töserna har varit i väg på marknaden i dag. Det är lite trist för marknaden blir bara mindre och mindre. Mitt i centrum håller dom på att bygga en stor gymnasieskola .... den ser bara så fel och inklämd ut . Men det är klart att det påverkar. Förut så var hela gågatan i centrum fylld med marknadsstånd på båda sidor men så är det inget mer. Jaja man måste ändå gå en sväng och träffa lite folk. 
(null)

Här var vi färdiga och på väg till bilen. Det var nöjda töser. Vad vi handlade ? 
Tja det väldigt vanliga när det gäller oss :
(null)

Japp sockar i massor och kokosbollar ! 
(null)

Vi brukar passa på att köpa sockar. 12 par för 100kr ! Nästan gratis ! Så vi fick 6 par var hela familjen för 300 kr!Jag smsade den äldsta juvelen och frågade om hon behövde och svaret blev att det behövde hon men hon ville ha i neutrala färger. Så jag tog 6 par svarta sockar åt henne , 4 par var lite mönstrade på skaftet medans två par var helt svarta...... trodde jag. När jag lade in dom på hennes säng sen så ser jag att ett av de svarta paren inte alls var svarta.... på ett av paren stod det MAMMA ÄR BÄST på skaftet i knallrött. 
Oj då hoppsan ! Jaja vi får väl se vad hon tyckte om det budskapet 😊
Vill hon så får hon byta och ta ett par av mina men dom är inte svarta....

I tisdags så var jag ännu ledig och barnen var i skolan på fm. Jag tog med mig gammelhundarna och gick en promenad mot sjön här brevid. 
(null)

Det är så härligt att se vårsolen igen ! Det blåste dock kalla vindar så Tulta började frysa. Vi vände och gick hemåt igen. Jag hade ju kunnat sätta på hennes täcke men det kom jag inte i håg förrän det var för sent. Vi fick oss i alla fall en prommis. 

Vi har funderat lite på hur flickorna ser , i synnerhet Judith för vi har lagt märke till att hon sitter nära teven och tidigare i veckan så skulle hon läsa på en tavla som vi har ovanför ett skåp i köket . Hon ville resa sig och gå närmare för att se vad det stod.... så på torsdagen ringde jag till skolsköterskan för att höra hur vi skulle gå till väga. Det slutade med att Annica ( ssk) hämtade både flickorna, från klassrummet ,på en synkoll på fredagsmorgon. Sen fick jag ett meddelande på SchoolSoft att hon hade kollat båda flickorna. Joline såg utan problem men Judith såg dåligt på båda ögonen så hon hade med sig en remiss till en optiker i ryggsäcken. 
Så vi har fått en tid nästa vecka , egentligen så hade dom först lediga tider 13 maj , men när jag ringde hade dom just fått en avbokning. I bland har man tur ! Nu ska vi se stjärnornas stjärna och mysa en stund ! På återseende. 

Lite vårbilder ...

Förra våren var helt underbar ! Den levde vi länge på ! Men jag gnällde ju här en dag att vi hade lite snö ..... det kommer nu ! 
(null)

(null)

(null)

(null)

En pimpeltur när man är ledig hela familjen är aldrig fel ! 
Jag höll dock på få en hjärtinfarkt senare på dagen när jag gick över till farmor och farfar för att låna tvättmaskinen och tvätta deras ytterkläder. Jag skulle tömma flickornasfickor och stack ner handen ... det rörde sig för fullt i fickan. Jo då en av mina töser hade satt daggmask hela fickan full..... 
(null)

(null)

Här var vi på en liten skotertur och stannade till i jaktkojan och fikade. 
(null)

(null)

(null)

 Till påsken så skottade vi upp grillplatsen i stugan och grillade korv till kvällsfika . 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Den här skoterturen gjorde vi förra påsklovet upp till utkiksberget och hem över polcirkelnportalen . Både Jennifer och Julius tog ju skoterkörkort innan förra säsongen. Aska är med överallt . Gamlingarna brukar följa i bland men är inte så noga med det , dom trivs bäst i stugan bredvid kaminen. Jaja .... tvätten var det 😊. Hej på ett tag. 

Söndag ....

I dag är det söndag och fort gick sportlovet ! I dag tar vi det bara lugnt och chillar . Jag ska strax hänga lite tvätt och köra i gång en till tvättmaskin. Sonen i huset har haft kompisar här och spelat dator i två nätter så i dag tar vi lite vilodag. Våran lilla hall som är nog trång blir inte bättre av flera skor som tillhör tonårsgrabbar 😊 men det har sin tjusning det också. Jag grämer mig fortfarande för mina bilder. Några få bilder har jag lyckas få tag i tack vare att jag hade skickat dom på messenger till kompisar. Några av dom kommer här : 
(null)

(null)

(null)

(null)

Det är från i somras . Två mil från våran stuga , mitt i skogen, ligger världens finaste sandstrand så dit var vi i somras och badade. Till och med mamman badade 😉. 
Det är långgrunt så flickorna fixar det galant ! 
Aska var också med . Hon älskar att bada ! Ett riktigt badmonster ! 
Våra gamlingar var inte så imponerade av vare sig bad eller värmen 
(null)

Dom låg i stugan med ac:n på. Tulta är 11 år och Märta är 9 år. Tulta som aldrig har varit mycket för mat har blivit världens matvrak ! Jag vet inte om hon håller på att bli lite senil för man ger henne kvällsmålet och när man sen förbereder morgonmålet till dagen efter så beter hon sig som om hon håller på att svälta i hjäl och vill ha maten direkt. Hon har inte lekt heller dess mer men nu knycker hon flickornas nallar och leker för fullt. 
Jaja tvätten ska hängas och sen ska jag göra lite middag. Den har jag förberett tidigare så det går fort. Hej så länge 😊

Attan .....

Jaha .... i går hade jag ingen toppen dag ! Vi skulle ut och promenera med hundarna. Jag skulle slå i gång endomondo på telefonen för att mäta sträckan ... då dog den. Den var stendöd - ingenting jag gjorde fick i gång den. Jag provade slå av den och tvångsstarta om den men inget hände. Det där äpplet lyste så fint men inget annat hände. Jag lämnade den hemma på laddning medans jag och min triss i brudar tog en promenad med hundarna . När vi kom tillbaka en timme senare var det samma äpple som lyste 😩. Vi anslöt den via datorn till iTunes . Jag behövde en ny kod som skickades till telefon .... som var svart ! Hmm det gick åt många timmar till att tjorva med det ! Tack och lov så hjälpte sonen och maken till. Jag har liksom inte riktigt tålamod till sånt. Efter många om och men kom vi in i telefonen men för att lyckas med det var vi tvungna att återställa den. Det innebar att allt försvann !! Alla appar fick jag ominstallera. Lite skrämmande hur mycket man har i telefonen. Även mina 2000 bilder sen två år tillbaka ! Jag blir så irriterad på mig själv för jag har länge tänkt föra över bilderna till hård disken  men naturligtvis har jag inte gjort det ! Morr morr ! Sen är jag ju skit dålig på att fota med kameran 😒 telefonen är ju alltid med och alla bilder hamnar i den .... 
Så alla bilder är borta ! Bilderna från Jennifers student , bilderna från Julius ’s grundalbal , flickornas avslutning . Alla underbara vårbilder från förra året , bilderna från sommaren . Jag var gråtfärdig men i grund och botten så var jag mest arg ! Jag hade kunnat föra över bilderna men nu är dom borta ! Nu har jag tänkt bli bättre på att fota med vanliga kameran , oftast blir det ju även bättre bilder. 
Ja , jag grämer mig men kan ju inte göra så mycket åt saken. Jag får ta lärdom i stället. 
I torsdags så var vi på stan en sväng. Jennifer behövde ett par rejälare inneskor till jobbet. Sen hade hon ju lovat att bjuda småsyrrorna på fika 😊. Brodern var också medbjuden men han ville inte följa. 
(null)

Dom valde varsin barnbox på fiket. Dessa två bilder hade jag kvar för jag hade skickat dom till familjechatten. 
(null)

Jag slog på stort och valde en kaffe latte ... har druckit en sån i Luleå när vi har varit och tyckte att den var super god !! Den här var inte god ! En stor besvikelse ! Jag är ju en kaffemoster och det är sällan jag säger att kaffet inte duger men det här var ett sånt enstaka tillfälle ! 
Jaja i dag är det lördag och vi ska köra en storstädning här hemma. Allihop ! 😊 
Jag förberedde familjen på det i går så nu ska vi äta lite lunch innan vi kör i gång. Det passar ganska bra för det är busväder ute ! Det snöar , blåser och yr. Jaja vi hörs sen. 


Akutenbesök

I fredags så började Judith säga att hon hade ont i sitt öra. Jag tittade i hennes öra .... 
(null)

(null)

(null)

Jag insåg ganska fort vad det var. Hennes öronhänge syntes inte från framsidan för det hade försvunnit in i öronsnibben. Lilla hjärtat 💕. Jag försökte få ut det samma väg men det gjorde ju naturligt vis ont .... så jag och Judith for ner på akuten 18.30 på fredagskvällen. Det var tomt i väntrummet men dom hade tydligen fått in något mer akut så vi satt där i två timmar. Det gick ingen nöd på oss. Vi hann spela fia med knuff två omgångar. Sköterskan som tog emot oss hade aldrig sett något sånt. Så efter två timmar kom det en läkare med en praktikant. En ung kvinnlig läkare som var jätte fin med Judith. Det tog inte många minuter förrän öronhänget var ute. Vi kom gemensamt fram till att nu struntar vi i både hål i öronen och öronhängen tills dom är större. 
Nu har vi tvättat och hållt det rent så nu ser det bättre ut 👍🏻
Nu ska jag och min triss i damer åka på stan en sväng för den äldsta behöver inneskor till jobbet . Vi hörs sen 😃

Mat mat och mat

Visst känns det vissa dagar som att man bara lagar mat , planerar mat och handlar ? 
Alltid är det mat som ska fixas ! Vårat matkonto drar i väg hela tiden ! Så vi satte oss ner och kollade . Vi tjänar lätt hundralappar med att planera matsedlar . Förut kunde man månadshandla .... men nu med sex stycken i familjen så ryms det inte i frysarna . Så vi veckohandlar i stället. Jag kollar i genom reklamen varje måndag och skriver utifrån vad som är billigt och efter vad vi har kvar i kyl och frys. Det ska vara bra mat . Vi försöker oftast göra egen mat från grunden. Jag har börjat följa en kvinna som har en sida som heter Zeinas kitchen. Vilka underbara recept !! Bland annat provade jag den här : 
(null)

(null)

Det var min variant av hennes recept som du hittar här: 

http://zeinaskitchen.se/kottfarslimpa/

Jag hade allt hemma så det enda jag behövde köpa var färska champinjoner 😃. 
Jag var så nöjd och tyckte att familjen skulle få något extra smarrigt till middag när sonen kom traskade från sitt rum .... 
" men mamma ! Vad gör du för konstigt ? Måste allt vara i samma plåt ?" 

Han ändrade sig dock när vi åt. 

Ni som har följt mig tidigare vet att barnen är med i det mesta. Båda mina stora barn har inget problem med att fixa lite mat. Judith och Joline har blivit väldigt intresserade av att hjälpa till. Det är så klart att dom får ! Dom får vara med att påverka vad vi ska äta och om dom vill hjälpa till så får dom det. Oftast så väljer dom varsin dag i veckan. Sist hjälpte Judith mig med potatispalt , hon skalade potatis och fick hjälpa mig att köra köksmaskinen. Sen smällde ungen i sig två paltar ! Hon åt mer än sin mormor som vi bjudit in på paltfest 😃. 
Barn lär sig bäst med att få vara med. Att titta på lär man sig inte så mycket på. Självklart är det när dom själva vill. 
I dag kommer pigan och Aska hem så då får man mysa lite extra när hela familjen är samlad. Nu ska vi klä oss och åka för att handla. Vi måste kompletteringshandla mjölk och frukt lite då o då. Men vi ser ändå att det blir billigare att veckoplanera. Vi syns 😃

Våren

Jag älskar våren och tycker att det är den absolut bästa årstiden !! Men i år är det inte som det brukar ! Vi har inte så mycket snö , det börjar redan vara genomslag efter skoterspåren och massor med vatten på isarna .... 
Tanken när jag sökte semester nu sportlovet var att vi skulle vara ute och bara mysa på med skoter , korvgrillning och pimpling men men. Vi får roa oss med annat ! Jag har en storstädning som måste göras här hemma till att börja med ! Så klart ska vi vara ute också 😃. 
(null)

Äldsta juvelen , som vi fortfarande kallar pigan , är uppe i fjällvärlden och jobbar ! Hon skickade ett sånt fint kort på sin bebis ! Jag avundas henne . Tänk vad roligt att få vara där uppe säsongen ! Hon kommer hem i morgon - då har hon varit borta sen förra söndag. Sen blir hon hemma nån dag innan hon åker upp igen. Hunden har hon möjlighet att ta med sig så det tycker hon är toppen ! Aska klagar säkert inte heller. 
(null)

En bild på Joline förra våren ! 
Förra våren var helt underbar ! Direkt vi var lediga så var vi på luffen. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Det var helt i min smak 😃
Påsken var vi långlediga och hade det jätte bra ! Påsken 2018 bjöd på kanon väder , många skoterturer, pimpelturer och en massa korvgrillning och glada skratt ! 
(null)

(null)

Nu ligger påsken så sent så i år får vi nog nöja oss med att grilla korv och bara vara ute ! Sen vet vi inte ännu om jag får semester och hur pigan jobbar. Men påskharen kommer ändå 😉. Kommer ni i håg när Judith var liten vad hon sa i stället för påskharen ? Hon trodde ju att det var postmästaren som lämnade äggen . Älskade ungar ! Fort går det och så är dom stora ! Jaja kanske jag skulle köra min rensning i köksskåpet nu då.... ha det bra så länge ! 


Hmm .... det var ett tag sen !

(null)

Men hej på er alla ! Jo jag vet jag har varit kass på det här med att blogga. Men nu kör jag väl igen då . Här har det hänt massor på två år ! Äldsta juvelen har tagit studenten och kommit hem på heltid igen. Hon jobbar och knogar på. 
(null)

Lilleman , som inte är så liten något mer , har gått ut nian och börjat gymnasium.
(null)

Han har vuxit om oss alla nu. Tänk .... den lilla grabben som kunde konsten att göra sin mamma gråhårig har klivit in i den mera vuxna världen och är i dag den lugnaste grabben av alla. ❤️
(null)

De två yngre juvelerna har börjat klass 2 så egentligen har vi inga små barn något mer ! 
Nu har vi sportlov , mamman har semester och pappan i familjen är sjukskriven. Han har fått så eländigt i sina leder så han har varit hemma sen november. Vi hoppas att läkarna snart får ordning på de där lederna..... nu förstår vi ju vars reumatismen i äldsta flickans fall kom i från. Eländigt som bara den. Han har i alla fall haft turen att bli remitterad till ett större sjukhus 25 mil hemifrån och där är dom jätte duktiga och försöker verkligen hjälpa honom på alla sätt . 
Jaja nu fick jag i alla fall fingrarna ur baken och börja. Mycket kan bero på att äldsta juvelen är och jobbar 14 mil hemifrån och har ofta frågat när jag ska blogga 😃 . Nu ska jag hänga lite tvätt och städa köket. Sen kanske jag kommer tillbaka och visar lite bilder. Hej så länge ! 

RSS 2.0