Hett hett hett


Vi har återigen en dag med temperaturer som börjar likna utomlands. Över en vecka har denna värme hållit i sig , nu känns det så kvavt ute så vi håller oss inne. Vi har dock varit ute på fm :

Joline 

Judith 

Vi monterade snabbt i hop tjejernas egna utemöbler . Lyckan var total över att få dricka saft vid eget bord. 
Värmen tog ganska fort musten ur mitt gäng så vi gick in & åt lunch, sen slappade vi i soffan till wife swap - det tycker jag är ganska underhållande när familjens fruar byter plats i två veckor. 
Sonen var ganska rastlös så det vände jag snabbt till en fördel :) han har varit svår på att få och träna gångertabellerna så ...... Vi tillverkade små kort med alla tal på så att han kan träna dom på ett smidigt sätt. Sen lovade supermamman ( alla knep är bra utom dom dåliga ) en hundring till semestern om han kan dom som rinnande vatten ! Så han har tränat flitigt och kommit fram till att det är 4-5 tal han inte är säker på men är fast besluten att träna varje dag fram tills vi far på semester ! Sen har den rare pojken roat sina småsystrar och låtit dom rita inne på hans dator:

Jollan är väldigt koncentrerad och detta konstverk blev det : 

Judith fick prova efteråt

Det tyckte hon var jätte roligt! 

Mycket färger skulle det vara. 

Jag bokade tvättstugan i söndags och fick bort så gott som hela tvätthögen ! Det var underbart ! I måndags så badade jag töserna efter att ha sett Judiths hår. Tösen är väldigt håröm och det brukar vara livat värre när vi ska borsta håret. Nu hade hon dessutom somnat med blött hår så hon såg ut ungefär som att hon hade dreadlocks hela håret 😳. Joline är det aldrig några bekymmer att få borsta fast hon har lockigt hår. Judiths hår var en match som hette duga - allt balsam var dessutom slut så jag hittade min dyra inpackning från frissan så den använde vi. Det tog 45 minuter att reda ut i alla fall men vi satt i soffan framför teven så det gick bra till slut! Det står balsam högst upp på handlingslistan ;) 
Tjaha nu ska jag göra lite middag i hettan. På återseende ! Tjingeling . 

Sommar & sol ☀️

Vi har haft underbara sommardagar ! Nånstans läste jag att vi i Norrbotten har haft varmast i landet och det är vi väl inte vana med. En eftermiddag så for vi upp till svanparken men det var lite tråkigt att se för det börjar vara ganska förfallet. Påfågeln & de andra fåglarna som brukade vara i den större inhägnaden var inte ute , kaninen hade någon stulit natten före men nymfparakiterna & undulaterna var på plats. Likaså svarta svanparet och ankorna . 

Jollan 

Det var många duvor som kom och var med oss när dom insåg att vi hade lite bröd med oss. En lite mindre duva fattade tycke för Judith och traskade bakom henne vars än hon gick. Jag har andra kort i kameran men våran skrotdator verkar ha lagt av helt , morr ! Men maken säger att det kommer en ny snart 😉. I bland brukar jag låna jennifers dator men nu är den så full så den bara tjatar att det finns inget minne kvar. Jaja hur som helst ..... När vi hade matat och tittat på fåglarna så gick vi till lekparken brevid : 

Lyckan var stor ! Även de två äldre levde sig in och lekte glatt med sina småsyskon ! 

Judith ville att Jennifer skulle gå upp med henne de två första gångerna innan hon gick själv . 

Den här lilla fröken hade inga problem med att springa upp själv ! Lilla tuffa Jollan . 
Det var så varmt ute så vi hade med oss Festis och varsin gobit. 
Jag fick en ide om att flickorna kunde få bada i en liten utepool på våran uteplats  och var runt i hela samhället för att få tag i en. Det var slut överallt ! Fanns ingenstans ! På Jysk skrattade tjejen som jobbade och sa att dom hade gått åt som smör i solsken ! 
Jaja vi har en pool i stugan som ska invigas när vi kommer dit! 
Barnen , mest Judith & Joline , pratar så mycket om farmor & farfar nu! Dom hade nog helst åkt dit på stört ! Judith har gjort en teckning av farmor & farfar :  

Judith älskar att sitta och rita , lägga pärlbrickor och pyssla. Joline har sällan ro att sitta nån längre stund. I det är dom också väldigt olika . Joline ritar inte "gubbar" eller något sånt utan det blir bara en krumelur av något slag medans Judith ritar blommor eller gubbar. 

I går var det en varm och solig dag ! På dan orkade vi inte ens vara ute i hettan så framåt kvällen for vi på en liten utflykt till abborrtjärn : 

Det slutade med att barnen tog sig ett dopp ! 

Judith & Joline är alldeles för tuffa för sitt eget bästa ! Dom har ingen respekt för vatten utan rusar bara rakt ut . Judith tar det dock lite lugnare ! 


När vi hade molly så badade hon jämt ! Varken Märta eller Tulta ville bada av fri vilja så Jennifer försökte få dom att inse hur skönt det var att få kyla ner sig lite. Hon bar ut dom en bit och sen fick dom simma in. Efter andra gången så undvek Tulta Jeffe . 


Det var glada skrattande barn ! Vi hamnade efter en stund i skugga och då minsann kom de eländiga knotten fram . Usch vad dom bits ! 

Jaja nu väntar min tvätthög. Ska nog springa över till tvättstugan och se om det finns nån ledig tid. Det ska tvättas bort och städas i genom rejält här innan vi far på semesteräventyr ! Tjingeling ! 

Funderingar ......


Visst stämmer det ? Jag försöker lära mina barn att man respekterar andra. Man är inte oartig eller dum med någon ! Man vinner mycket mer på att vara vänlig och försöka hjälpa andra så gott det går. Visst finns det undantag men man ska respektera människor. Eller som man kan säga att man ska inte döma hunden efter håren ! Däremot ska man inte behöva ta emot skit av nån annan. 

Det tycker jag också stämmer ganska bra! Våran kille är på väg in i tonåren med buller & bång och har fått en attityd som gör mig galen ! Så vi släpper inte en millimeter - han ska inte svara otrevligt eller fräsa. Vi pratar jätte mycket om detta hemma. Vad vi också pratar om just nu är pengar ! Vi har en spara och en slösa ! Jennifer står för sparandet , hon sparar och har fått ett lättare sommarjobb . Hon får 500kr i månadspeng och har allt som oftast kvar pengar i slutet av månaden. Vi brukar fråga i bland om hon behöver en slant när hon ska ut med tjejerna på stan & fika men hon svarar alltid att hon har pengar. Nu ska hon spara pengarna från sommarjobbet. Hon passar flickorna den här veckan eftersom det är jourdagis och det funkar inte med tjejerna. Så det lovade vi att hon givetvis får en slant för. En dag när jag kom från jobbet så hade hon förutom passat tjejerna både dammsugit och gjort middag. Vad man blir varm i hjärtat då ❤️. 
Däremot våran slösa - han spenderar pengar som om han hade två heltidsjobb! Han är redan inne och tullar på nästa månadspeng ! Han handlar upp allt på stört och har direkt planer på vad han ska handla för nästa månadspeng. Han var i Piteå förra helgen på Piteå summergames med fotbollen . Han fick 500kr med sig för att han skulle ha pengar i fall det skulle behövas..... På fredagen så gick vi andra på marknaden hemma och flickorna fick varsin ballong , Jennifer fick ett linne och ett par tights av min moster som vi träffade där. Tack byllan ! ❤️ Så skickade hon en femtiolapp åt Julius för att han inte var med. 
Jag skickade ett sms åt Julle att han hade fått femtio kr som han hade hemma. Svaret kom relativt fort " jaja men 0kr här i Piteå " 
What ??! Han for på torsdagen och på fredag var han utan pengar ?! Jag ringde upp honom och undrade hur det var möjligt. Fick svaret att han hade köpt brickor för pengarna. Brickor ?? Det visade sig att han hade köpt brickor för att lägga på nummer för att vinna choklad. Typ lotteri alltså. 
O boy ! 😳 
Vad säger man ? Vi har pratat om hur vi ska lära honom att tänka till när det gäller pengar ?! Blir det annorlunda med åldern ?! Ja är det nån som har något förslag så blir vi glada !!! 
Vi funderar på att börja ge honom veckopeng i stället , om det kanske underlättar att se hur långt det räcker ?! 
Ja dessa ungar .... Att dom är olika ! Få se hur de två yngre blir . Jag kan tänka mig att Judith blir mer som Jennifer och lilla bä blir mer som Julle 😉. 
Till råga på allt så tappade ju sonen sin iPhone förra veckan. Vi sa ju i julas när han fick den att om den går sönder eller tappas så kommer vi inte att köpa en till utan då får han spara till en ny. 
Hur som helst .... Vi provade ringa honom när vi skulle äta middag men inget svar..... Han hade så himla bråttom ut efter middagen , säkert för att söka efter den men det visste vi ju inte då . När han kom in på kvällen så erkände han ju att den var borta men hävdar att han har haft den på våran uteplats på bordet. Vi hjälpte honom att söka men inte ett spår. Jag skrev på fejan att vi tappat den om nån hittar den. Men ingen telefon kom fram. 
Vi tog fram en gammal Sony som Jennifer har haft när hon gick på mellanstadiet men den ville han inte använda för den var ju rosa. Vadå vill undrade vi. Anledningen till att han har telefon är ju att vi ska kunna få tag i honom. Han var införstådd i att han skulle få spara till en ny. Men det gick ju inte tyckte han FÖR han har ju inga pengar. Jag tycker att det hade varit en nyttig lärpenning för honom för det är inte många som bara hux flux kan köpa saker för tusentals kronor. Alla måste spara , jaja de flesta i alla fall , för att ha råd med saker man vill ha. 
Men då på söndagskväll så tittar Julle ut genom fönstret och ser sin telefon i jennifers cykelkorg. Jag är helt säker på att den inte har legat där så nån vänlig själ har nog lagt den dit. Eller om nån insåg att den inte var till nån nytta när den var låst med kod .... Men jag vill tro att det var nån som hittade den och lade den dit. Den är spräckt både fram och bak men funkar än så länge! Otroligt nog ! 

Sen det här med föräldrar som alltid skyller på andras ungar - ALDRIG nånsin att deras egna har gjort fel ?! Jag kan bli så trött på såna människor! Det är väl bättre att ta det omgående med sin egen unge som säkerligen varit med på det hela. Ungar som får bete sig och sen får föräldrarnasmedhåll blir därefter - odrägliga ! Alla ungar kan göra fel och då är det väl vi föräldrar som ska finnas där & ta det. Vi försöker alltid ta det direkt om det är något. Skolan vet att dom kan ringa och dom får all den hjälp vi kan ge. Jag fick så värmande ord av en lärare i våras när min son hade gjort något ofog och jag helt sonika for dit. Julius tyckte ju att jag var jätte besvärlig och då svarade Bella att jag var inte alls besvärlig utan en toppen mamma som bryr sig och att det skulle behövas fler såna. Det var skönt att höra - att jag inte uppfattas som besvärlig. Säkert i bland dock 😃. Jaja nu ska jag väcka mitt gäng. Bönorna är redan vakna men de större gillar att sova. Ha det gott ! Tjingeling ! 

Sommaren verkar ha anlänt ☀️


Det är varmt ! Klockan är bara nio och vi har över 20 grader ! Sommaren verkar äntligen ha hittat hit !! Jag jobbar tre skift till och sen har jag semester ! Åh vad ljuvligt ! Nästa vecka börjar gänget som har haft semester jobba och vi som jobbat första perioden går på semester! I år har vi haft jätte bra vikarier ! Dom är guld värda!! Förra året var det inte riktigt lika bra så vi var lite oroliga inför sommaren hur det skulle bli .... Men vi verkar ha fått guldkornen i år så det var skönt . 
Här händer det som vanligt en hel del !
Jag & mamma har varit på bilbingo i söndags, vi kom hem tre timmar senare med 3200kr i vinst som vi delade - så 1600kr var. Det var roligt!! Vi fick tuta tre (!) gånger ! Det har aldrig hänt tidigare ! Det satt en äldre herre i bilen brevid och tredje gången vi tutade så såg han minst sagt surmulen ut ! Jag hade börjat tycka att bilbingo var ganska tråkigt när man vann så sällan ...... Nu känns det jätte roligt igen 😉 så jag far nog snart igen . 

I går kom jag hem på morgonen och hade gjort min natthelg för den här gången. Vi inväntade Anna & Ellen som ska vara hos oss några dagar och som Judith & Joline väntade ! Det var de enda dom pratade om ända tills dom kom ! Det är så härligt med människor som ger energi ! I går när vi hade ätit middag så packade vi oss i väg till Sandviken ! 

Solen sken och det var sommar på riktigt ..... Även med alla knott ! Det var fruktansvärt mycket knott , man såg riktigt hur mycket som var runt en. Stundtals var man alldeles svart på armar & ben! 

Barnen var mest i vattnet och besvärades inte så mycket av knotten. Judith & Joline var väldigt tuffa , dom gick i vattnet på en gång! Joline rusade ut och hade inte alls förstånd att vara försiktig ! Judith tog det då lite lugnare i alla fall. 

Jag har andra kort i kameran som ni ska få se senare men det var ganska svårt att fota mot solen . 


Vi stannade inte så länge för det gick inte att vara där i knottparadiset! Så vi for på stan & tog oss den obligatoriska mjuk glassen : 


Julius ville inte vara med på nån bild. Jennifer & Julius ville ha varsin milkshake i stället . 

Här kommer det en bild från förra årets semester : 

Joline på altanen i Junsele . Vi har nyligen tittat korten därifrån så nu längtar barnen tills i slutet av juli när vi har bokat en stuga i Lycksele . Det ska bli så mysigt ! Vi ska gå på djurparken och leka i lyckolandet. Sen har campingen ett stort badland så det ska vi oxå prova. Vi har varit i Lycksele för några år sen , Julius hade just fyllt tre år , och då var det ganska tråkigt väder ! Så då var vi aldrig på badet men nu håller vi tummarna att vi får fint väder så att vi kan bada en dag. Sist vi var där så skulle vi åka ett litet tåg som hade guideturer runt på djurparken - vi skulle ta det efter lunchen. När vi kom efter lunchen så hängde det en skylt TRASIG ! Så det minns Jennifer fortfarande hur besviken hon blev så nu ska vi åka tåg direkt vi ser det !! Jaja nu ska jag ta en kopp kaffe innan diskmaskinen ska tömmas för att senare fyllas igen ! Tjingeling på er ! 
 

Lycklig !


Kan man annat än bli glad när den här lilla trollungen blir strålandes lycklig och kör en glädjedans under sång när man kommer in genom dörren hemma efter ett nattskift ?! 

Den lite större trollungen var upptagen med att rita ! 
Nu ska jag lägga mig i soffan en stund och titta på nick jr med mina små innan jag tar ett krafttag med tvätt & städning ! Tjingeling på er ! 

Kom i håg !


En dag så är minnen det enda som finns kvar och dom ska man vårda ömt men berätta för era nära och kära hur mycket dom betyder & krama dom medans dom lever! Kram på er ! 

Porträtt av mamman 😉


Lagomt till morsdag fick jag dessa teckningar av mina brudar ! Man kan ju undra hur dom ser sin mamma egentligen ?! Judith har målat fingrar på armarna 😃 och Joline har målat trådsmala ben 😄. Jaja det värmde mammahjärtat så teckningarna är sparade för framtiden ! Tjingeling! 

Joline - the one and only


Så här såg Joline ut en dag ! Judith kom in i köket och skvallrade på lilla syster som höll på att måla på sig med tuschpennor . Men Joline nekade i sten!! Hon hade absolut inte målat med pennor! När vi undrade vem som hade målat henne i ansiktet så sa hon att det var nån annan ! Lill hjärtat förstod inte att bevisen talade emot henne ....... Eller vad säger ni ? 

Judith & Jolines funderingar ......

Ja dessa ungar ! Vi for dagen efter för att titta på morfars grav. Vi sa i bilen att vi skulle titta vars morfar har sin grav. Judith sprang lite före men tvärstannade och säger att hon inte ser morfarskista. Då förklarade crille att man gräver ner kistan i jorden. Då utbrister Joline :
" men ååh har dom grävt ner skattkistan?!" 
Dagen efter så berättar Joline att morfar har flugit till himlen med skattkistan! 
Det skulle se ut va ?! Älskade ungar ! Tjingeling! 


Dags för uppdatering

Men hej ! Det var ett tag sen ! Men nu tar jag mig tid att sätta mig ner & göra en uppdatering. Begravningen har varit och det gick bra. Det hade dock regnat så mycket att dom ringde på morgonen innan begravningen och ville att vi skulle ta farväl i kyrkan i stället för vid graven. Anledningen var att kanterna riskerade att rasa när det var blött och lerigt i marken. Så vi tog avsked i kyrkan . Det gick också bra. Flickorna skötte sig jätte bra. Judith tittade på mig och undrade om jag var ledsen och accepterade sen snabbt att vi alla var ledsna. När vi hade varit fram till kistan och tagit avsked , så gick vi och satte oss igen. Då blev det en kö av folk som också ville ta farväl - då tittar Joline på mig och frågar varför dom står i kö. Jag svarade att dom ville säga hej då åt morfar. Då undrade ungen :
"Men vars är moffa då??"
Jag svarade att han var där framme i kistan. Svaret blev:
" Är morfar i skattkistan?" 
Allt gick bra & vi hade en sån fin präst som hade fångat upp hurdan pappa varit som person. Det var en fin begravning och ett värdigt avslut. 

Den här bilden stod på kistan. Pappa uppe i fjälls för några år sen . Han älskade att vara ute i naturen. 

Det här hjärtat skickade barnen till morfar med texten " vi ses i Nangijala !". 
Sen hade vi fika i församlingsgården. Flickorna var jätte snälla . Det var en jätte jobbig dag men jag tror ändå att deras närvaro lättade upp det lite. Jag har ett fint kort på alla fyra men det har jag i kameran så det får ni se när jag ids kolla hur jag får över bilderna till skruttdatorn. Jag har faktiskt köpt mig en ny kamera :

Fick bra hjälp av Bosse på jobbet som är duktig på det där med kameror och fotografering. Så tack för hjälpen Bosse ! 
I dag har vi varit ner till mormor & firat henne för hon fyller 70 år i dag ! 

Hipp hipp hurra bästa mamma/mormor och svärmor !! Vi var och hjälpte henne att göra smörgåstårtor i går :

Dom blev goda ! Det är alldeles för sällan man ids göra sånt! 
Jaja nu vet ni att vi lever i alla fall 😉 det kan nog hända att jag slänger in något inlägg med lite bilder sen 😃 vill inte plåga er med ett jätte långt inlägg. Ha det gott så länge ! Tjingeling ! 

RSS 2.0